4 de nov. 2013

5


Què es va inventar primer la Pepsi o la Coca-Cola? Perquè els auriculars s’enreden? Perquè fa fred? Calor? Plou? Perquè som què som? Pregunta-ho a un científic. 
Avui en dia, ser científic està sobrevalorat. Ho saben tot. Són els nous déus, la nova burgesia, creuen que tenen el món als seus peus. Si ets de lletres, ets el creient, el proletari. Els humanistes som els estúpids, els covards que trien la via fàcil. 
El que els científics desconeixen, és que no serien absolutament res sense els humanistes. No serien res sense la història: per saber on vas, has de saber d’on vens. No serien res sense la filosofia: la ciència i la filosofia van ser el mateix fins el s.XVI. No serien res sense la retòrica, la literatura o el dret.
Desconeixen que ells són la part freda del món, la part pràctica, objectiva i metòdica. Són sistemàtics i predictius. No serien res sense els humanistes, l'abstractivitat, el subjectivisme, la irrefutabilitat, la inexactitud. Ignoren que sense l’altra branca no serien res.  Només càlculs, números i fórmules. 
Ignoren que el món s’equilibra amb el desequilibri. Està fet de contrastos, no existeix la calor sense el fred, la riquesa sense la pobresa, la igualtat sense la desigualtat, els científics sense els humanistes.
Si per acabar, fem allò tan típic de relacionar el final amb el principi del text, poden estar segurs que un científic és incapaç de respondre raonadament perquè un humanista està infravalorat.


-N